Translate

Πέμπτη 11 Ιουνίου 2020

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΣ

Σχεδόν κάθε οικογένεια της Κούβας έχει τον δικό της προσωπικό γιατρό. Τα πάντα σχεδόν είναι εντελώς δωρεάν, και παρόλο που έχουν περιορισμένους οικονομικούς πόρους το σύστημα της υγειονομικής περίθαλψης είναι εξαιρετικό. 


Velissarios Kossivakis
προς Νομπελ στους γιατρους της ΚΟΥΒΑΣ/Nobel Prize for the Doctors of Cuba

ΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ

ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΣ

Το σύστημα υγείας στην Κούβα είναι από τα πιο ποιοτικά που υπάρχουν.
 Σχεδόν κάθε οικογένεια της Κούβας έχει τον δικό της προσωπικό γιατρό. 
Τα πάντα σχεδόν είναι εντελώς δωρεάν, και παρόλο που έχουν περιορισμένους οικονομικούς πόρους το σύστημα της υγειονομικής περίθαλψης είναι εξαιρετικό. 
Τα ποσοστά εμβολιασμού στην Κούβα είναι μεταξύ των υψηλότερων στον κόσμο. 
Η εκπαίδευση για την υγεία είναι μέρος του υποχρεωτικού σχολικού προγράμματος σπουδών. Οι σπουδαστές των ΗΠΑ που είναι εγγεγραμμένοι στη Κουβανική ιατρική σχολή λένε ότι όλα λειτουργούν γρήγορα και αποτελεσματικά αλλά με πολύ λίγη τεχνολογία. Είναι οργανωμένοι και προτεραιότητα τους είναι η πρόληψη.
Η Κούβα εφαρμόζει αυτό που είχε πει ο Τσε «κάθε χώρα οφείλει να έχει προτεραιότητα στην πρόληψη και την υγιεινή ζωή». Το εθνικό σύστημα υγείας της Κούβας είναι το μοναδικό σύστημα υγείας που λειτουργεί στη χώρα.

Η Κούβα είναι περιεκτική, περιφερειοποιημένη και αποκεντρωμένη. 
Η χρηματοδότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας καλύπτεται σχεδόν πλήρως από δημόσιους πόρους. 
Η μόνη ασφάλιση υγείας στη χώρα παρέχεται μέσω του Υπουργείου Δημόσιας Υγείας και καλύπτει το 100% του πληθυσμού. 
Όλοι οι πολίτες έχουν το δικαίωμα σε όλα τα οφέλη για την υγεία, μεταξύ άλλων και αυτά με πιο περίπλοκο χαρακτήρα και με υψηλή τεχνολογία. Το επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας, το οποίο αποτελείται από το δίκτυο των πολυκλινικών, τα γραφεία των οικογενειακών γιατρών, τις κλινικές υγείας, τις κλινικές μητρότητας και άλλες οντότητες, παρέχει στον πληθυσμό 100% κάλυψη, με τα γραφεία των οικογενειακών γιατρών να εξυπηρετούν το 97,6% των αναγκών υγείας του πληθυσμού και το υπόλοιπο 2,4% εξυπηρετούνται από κοινοτικές πολυκλινικές.

Οι μεταρρυθμίσεις (για μεταρρυθμίσεις μιλάμε, όχι για «μεταρρυθμίσεις») στοχεύουν στην αύξηση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών και στη διασφάλιση της βιωσιμότητας του συστήματος, ιδίως από οικονομική άποψη. 
Ένας άλλος στόχος μεταρρύθμισης είναι η συνέχιση των προσπαθειών για την εξάλειψη των ανισοτήτων στην κατάσταση της υγείας, καθώς και των ανισοτήτων μεταξύ των διαφόρων περιοχών και ομάδων του πληθυσμού. 
Η στρατηγική αυτή δίνει ιδιαίτερη προτεραιότητα στις δραστηριότητες προαγωγής της υγείας και πρόληψης των ασθενειών, στο πλαίσιο της βελτίωσης οικογενειακής ιατρικής, της αποκέντρωσης, τη συμμετοχή της κοινότητας, καθώς και την αναζωογόνηση και τη βελτίωση της νοσοκομειακής περίθαλψης. (Cardelle, 1999).
Οι αριθμοί λένε πάντα αλήθεια: Σήμερα το ποσοστό βρεφικής θνησιμότητας στην Κούβα είναι 4 ‰ και το συνολικό ποσοστό θνησιμότητας παιδιών κάτω των 5 ετών είναι 5 ‰. Το ποσοστό αυτό συγκρίνεται ευνοϊκά με εκείνο των πιο προηγμένων χωρών της ΕΕ, παρότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Κούβας είναι πολύ χαμηλότερο.
 Ενδεικτικά, η παιδική θνησιμότητα κάτω των 5 ετών στον Καναδά είναι η ίδια, 5 ‰, στην Ιταλία 3 ‰, στη Γερμανία 3,7 ‰, στην Ελλάδα 3,8 ‰.
Στις ΗΠΑ, τη μητρόπολη του καπιταλισμού, είναι 6,5 ‰, δηλαδή μεγαλύτερη από την Κούβα, ενώ σε παραπλήσιες με την Κούβας χώρες, 12,7 ‰ στο Μεξικό και 28,8 ‰ στη Δομινικανή Δημοκρατία. Παρόμοια θετική είναι η εικόνα και στο προσδόκιμο ζωής, έναν άλλο δείκτη, που ανεβαίνει σταθερά τις τελευταίες δεκαετίες. Το 2018 το προσδόκιμο ζωής στην Κούβα ήταν 78,6 χρόνια (80,6 για τις γυναίκες και 76,7 για τους άνδρες), ενώ των ΗΠΑ 78,9. Ενδεικτικά, της Φιλανδίας ήταν 81,7, της Κύπρου 80,8 και της Ελλάδας 82,1 χρόνια, ενώ από την άλλη, του Μεξικού ήταν 75 χρόνια και της Δομινικανής Δημοκρατίας 73,9, στη δε γειτονική στην Κούβα, δραματικά υποβαθμισμένη Αϊτή ήταν μόλις 63,7 χρόνια.
Τέλος, από το 2015 η Κούβα είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που πέτυχε να εξαλείψει τη μετάδοση του AIDS και της σύφιλης από μητέρα σε παιδί, λαμβάνοντας σχετική πιστοποίηση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας γι’ αυτό της το επίτευγμα. 
Η Κούβα παράγει 4 εμβόλια για τον καρκίνο. Δεν θεραπεύουν την ασθένεια, αλλά επιτυγχάνουν την μείωση των όγκων, την αύξηση του προσδόκιμου χρόνου ζωής και την βελτίωση στην ποιότητα ζωής των ασθενών.
Σήμερα η Κούβα είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο σε αναλογία γιατρών στο γενικό πληθυσμό, με 67 γιατρούς/10.000 ανθρώπους ή περί τις 70.000 γιατρούς συνολικά (στοιχεία του 2007-2013), στην Ελλάδα ο αριθμός αυτός είναι 54, στον Καναδά 20,7, στις ΗΠΑ 24,5, στο Μεξικό 21, στη Ναμίμπια 3,7 και στη Σομαλία 0,5.

Επιτεύγματα-αρρώστιες που έχει αντιμετωπίσει:
Η Κούβα βρίσκεται σήμερα στην παγκόσμια πρωτοπορία σε αρκετούς τομείς της ιατρικής έρευνας. 
Τη στιγμή που στις ΗΠΑ χιλιάδες άποροι πολίτες σχηματίζουν ουρές χιλιομέτρων στις 5 το πρωί για να δουν έναν οφθαλμίατρο, Κουβανοί γιατροί έχουν πραγματοποιήσει τρία εκατομμύρια δωρεάν οφθαλμολογικές εγχειρίσεις σε 33 χώρες κυρίως του Τρίτου Κόσμου. Ιδιαίτερα αξιόλογη είναι επίσης η φαρμακοβιομηχανία και η βιοτεχνολογική βιομηχανία της Κούβας. 
Η Bio Cuba Farma, ένα μεγάλο συγκρότημα με έδρα την Αβάνα, απασχολεί 22.000 εργαζόμενους παράγοντας πάνω από το 60% των φαρμάκων στον κατάλογο φαρμάκων της χώρας. Τα προϊόντα της εξάγονται σε 40 χώρες, περιλαμβάνοντας μερικά παγκόσμια γνωστά σκευάσματα για μια ποικιλία ασθενειών, που αποτελούν κουβανικές πατέντες.
Η Κούβα έχει επιτύχει αυτά τα θετικά αποτελέσματα με ελάχιστους πόρους συγκριτικά με εκείνους που δαπανώνται στα συστήματα υγείας των προηγμένων δυτικών χωρών. 
Ενδεικτικά, αν και μεγαλύτερη ως ποσοστό του ΑΕΠ, η δαπάνη υγείας στην Κούβα το 2005 ήταν 193 δολάρια / άτομο, ενώ στις ΗΠΑ ήταν 4.540 δολάρια. Η διαφορά είναι ότι στις ΗΠΑ τεράστια ποσά σπαταλιούνται στα μπόνους των μεγαλογιατρών και των διευθυντικών στελεχών των ιδιωτικών κλινικών, στην πολυφαρμακία και στο πολυδάπανο και αντιπαραγωγικό σύστημα ιδιωτικής ασφάλισης, με αποτέλεσμα, παρά την πολλαπλάσια κατά κεφαλή δαπάνη, δεκάδες εκατ. άνθρωποι να μένουν ανασφάλιστοι και χωρίς ιατρική περίθαλψη. Ως αποτέλεσμα της αυστηρής οικονομικής εμπάργκο, η Κούβα έχει αναπτύξει τη δική της φαρμακευτική βιομηχανία και τώρα όχι μόνο κατασκευάζει τα περισσότερα φάρμακα στη βασική φαρμακοποιία της, αλλά επίσης, εξάγει και στο εξωτερικό. Έτσι αυτόματα έχει γίνει ανταγωνιστική απέναντι σε προχωρημένες χώρες. Υπάρχουν Κουβανικά ακαδημαϊκά ιατρικά περιοδικά σε όλες τις μεγάλες ειδικότητες (Edward, M.D., and Morrissey, 2013).
Αμερικανοί ερευνητές του Στάνφορντ σε άρθρο τους λένε πως η Κούβα έχει καλύτερο σύστημα Υγείας από τις ΗΠΑ, αν και δαπανούν 20 φορές λιγότερα, γιατί είναι απαλλαγμένη από τις πιέσεις των φαρμακευτικών εταιρειών. Επίσης, στην Κούβα παρέχεται δωρεάν το εμβόλιο για τον καρκίνο του πνεύμονα (Gail et al., 2005).
Οι Κουβανοί επιστήμονες έχουν αναπτύξει καινοτόμα προϊόντα, μεταξύ των οποίων: ιντερφερόνες, ένα εμβόλιο ενάντια στον Τύπο Β της μηνιγγοκοκκικής μηνιγγίτιδας, ένα φάρμακο για τα έλκη ποδιών που προκαλούνται από τον διαβήτη, ανασυνδυασμένη στρεπτοκινάση που χρησιμοποιείται για το έμφραγμα του μυοκαρδίου, και επιδερμικό αυξητικό παράγοντα χρήσιμο για τη θεραπεία των εγκαυμάτων (Araceli, 2013).

Οι παροχές που υπάρχουν σήμερα σε αριθμούς: 151 νοσοκομεία που διαθέτουν 66.948 κλίνες στη χώρα (6.1 νοσοκομειακά κρεβάτια ανά 1.000 κατοίκους), 723 κλινικά εργαστήρια (0,065 εργαστήρια ανά 1.000 πληθυσμούς), 1.844 ραδιοδιαγνωστικές μονάδες (0.17 μονάδες ανά πληθυσμό 1.000), 26 τράπεζες αίματος (0,023 τράπεζες αίματος ανά 1.000 πληθυσμοί), 85 γενικά νοσοκομεία, 18 γυναικολογικά και μαιευτικά νοσοκομεία, 16 νοσοκομεία ειδικά για μητέρες και νήπια, 64 αγροτικά νοσοκομεία, 110 οδοντιατρικές κλινικές, 147 οίκοι ευγηρίας, 265 κέντρα ηλικιωμένων και 30 κέντρα σωματικής αναπηρίας.

Εντύπωση προκαλεί η αλματώδης αύξηση του πληθυσμού. Από 1.573.000 το 1900 αυξήθηκε σε 6.460.000 το 1958 πριν την Κουβανική Επανάσταση, ενώ το 2018 ανήλθε σε 11.209.628. Σύμφωνα με το World Factbook της CIA, ο πληθυσμός της Κούβας είναι 51% μιγάδες, 37% λευκοί, 11% μαύροι και 1% Κινέζοι. 
Το προσδόκιμο ζωής στο σύνολο του πληθυσμού, σύμφωνα με εκτιμήσεις του 2016 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ήταν 79 χρόνια (76,8 χρόνια οι άνδρες και 81,3 οι γυναίκες).
Η γεννητικότητα στην Κούβα, 11,6 γεννήσεις για κάθε 1.000 κατοίκους το 2003.

Ας μιλήσουμε για τα γυναικεία διακαιώματα: Στην Κούβα επιτρέπονται οι αμβλώσεις, οι οποίες ήταν 58,6 για κάθε 1000 εγκυμοσύνες το 1996, σε σύγκριση με 35 που ήταν ο μέσος όρος στην Καραϊβική, 27 στη Λατινική Αμερική και 48 στην Ευρώπη. Επιπλέον, η χρήση προφυλάξεων υπολογίζεται στο 79% (στο ανώτερο ένα τρίτο των χωρών του δυτικού ημισφαιρίου), (από την Βικιπαίδεια).

Για να μη πούμε για την βοήθεια στην εποχή του κορωνοϊού στην Ιταλία και αλλού.
Ο λόγος των ιατρικών επιτευγμάτων της Κούβας είναι αυτό που επίμονα αρνούνται να πουν οι νεοφιλελεύθεροι:
Η Κούβα διαθέτει το 23% του προϋπολογισμού της στην εκπαίδευση και το 28% για την Δημόσια Υγεία και την Κοινωνική Πρόνοια (σύνολο 51%).

Τι λέτε κ. αξιότιμοι κ. καθηγητές της διαΝΕΟσις, 
θα αναφωνήσετε oh my God ή oh mon dieu, που ξεπέσαμε στ’ αλήθεια να προτείνονται οι γιατροί της Κούβας για Νόμπελ;

Εμείς όχι μόνο θα προτείνουμε μαζί με την Ελληνική πρωτοβουλία για την απονομή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στους Γιατρούς της Κούβας, αλλά έχουμε πολλά να διδαχθούμε από το σύστημα υγείας της Κούβας.

Η ΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ ΜΑΣ χωρίς εισαγωγικά..

Από: https://revolucionhellas.blogspot.com/ Μαρια Δημητρουκα : Χθες  Τι σκέφτομαι; Θα σου πω. Μετρώντας τα χρόνια, τα πιο πολλά , τα έχω αφ...